Braskamin-säsong

I mörkare tider är det logiskt att göra insatser i hemmet som belyser omgivningen. Användandet av braskaminer i Stockholm har ökat med tiden vilket är förståeligt. Fler och fler har insett hur stämningshöjande en braskamin är, framförallt under våra mörkare tider. Men braskaminer kan även vara bra investeringar på andra sätt. Ungefär 9 av 10 mäklare uppger att värdet höjs med runt 10% på ett boende som har en kamin installerad. Även fast kaminer kostar väldigt mycket är 10% av ett boende betydligt högre.

Nedan står lite om braskaminer och vad det finns för olika typer, samt vilka regler som gäller och som man måste förhålla sig till.

Braskaminer konstrueras främst av stål eller gjutjärn för att den snabbt ska kunna sprida värme ut i rummen. På senare tid har de traditionella kaminerna fått mer inslag av glas, vilket ger kaminen ett mer modernt utseende men även ger möjlighet att se in i brasan samtidigt som värmen når ut i rummet. En del braskaminer muras in i täljsten vilket gör att värmen kan spridas flera timmar efter att elden slocknat. Dessa kaminer är logiskt nog byggda av just täljsten och den största fördelen med kaminerna är att de lagrar värme. 

Skorstensfria braskaminer

För den som vill ha braskamin med primärt intresse av att ha den som trivselfaktor är en skorstensfri braskamin otroligt smidig. Den kräver inte en installation av skorsten eller besiktning utan använder bioetanol som bränsle. Detta betyder att det ej genereras någon värme, men bidrar på samma sätt med en mysig eld och stämning. Viktigt att ha i åtanke ifall man vill installera en skorstensfri braskamin är att inte “överanvända” den eftersom luftkvaliteten påverka en del när man eldar med bioetanol.

Vattenmantlad braskamin

Denna typ av braskamin kan kopplas ihop med husets värmesystem, förutsatt att du äger en ackumulatortank. Den vattenmantlade braskaminen skickar värmen vidare till ackumulatortanken och därmed används braskaminens värme till värmeväxlaren, golvvärmen och/eller värmeelementen. 

Skillnad mellan kakelugn och braskamin

Många förväxlar gärna dessa två begrepp, kort och gott är skillnaden mellan dessa att kakelugnen används primärt för att komma åt en hög bränsleeffektivitet medan braskaminer framtagits för att tillföra en trivselfaktor genom att man kan se elden. 

Regler för braskaminer

Med braskaminer följer vissa regler som är viktiga att känna till. 

Bygganmälan och bygglov

Bygglov kan krävas för braskaminer men det beror lite på i vilken ort du bor i. Ibland kan det räcka med en bygganmälan för braskamin för att få utföra en braskamininstallation. Ifall du vill installera en braskamin föreslår vi att du kontakta din lokala byggnadsnämnd angående vad som gäller där du bor. 

Vikt

Beroende på hur mycket din braskamin väger får den inte placeras överallt i ditt hem.En lätt eldstad väger under 200 kg och får placeras fritt, överskrids vikten finns det begränsningar. Dessa krav är att tyngre eldstäder behöver ha ett gjutet fundament vid den plats där kaminen ska stå. 

Brandskydd

Att det finns brandrisk nära en eldkälla är inte konstigt. För att säkra omgivningen från att fatta eld på grund av värmen, är det enklast att montera stenmaterial eller täckplåt på de väggar och golv som anses vara utsatta för hög värme. 

Storlek

Braskaminen måste anpassas efter rummets storlek ifall syftet är uppvärmning. Ett grundläggande mått vid dimensionering av braskaminens storlek är att ett rum i en vanlig vila behöver cirka 75 W per kvadratmeter för uppvärmning. Beroende på vilken braskamin ni väljer att köpa skiljer sig effekten. Den brukar dock befinna sig mellan 1-2 kW med en verkningsgrad mellan 45-90%.

Besiktning och sotning

Efter installation av braskamin, kakelugn eller insats måste det ske en besiktning av antingen en sotare eller fejarmästare. Beroende på hur mycket braskaminen används så behöver din lokala sotare och komma på besök för att utföra sotning av braskaminen.

Lämna ett svar