Nobelprise(n) i litteratur

Olga Tokarczuk och Peter Handke är förra årets- och årets nobelpristagare. Den Svenska Akademiens motivering för respektive pristagare var:

Svenska Akademiens motivering för Olga Tokarczuk

För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.

Svenska Akademiens motivering för Peter Handke

För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.

Tokarczuk, en aktivist, offentligt intellektuell och kritiker av Polens politik, vann priset 2018 .Hon är en bästsäljare i Polen och har blivit mycket bättre känd i Storbritannien sedan hon vann 2018 Booker internationella pris för sin sjätte roman, Flights. Nobelkommitténs Anders Olsson sa att hennes arbete, som ”centrerar på migration och kulturella övergångar”, var ”fullt av vett och list”.

Den österrikiska dramatikern och romanförfattaren, som har slovenska rötter på sin modersida, talade vid begravningen av den serbiska krigsförbrytaren Slobodan Milošević och förklarade ”Jag vet inte sanningen. Men jag ser. Jag lyssnar. Jag känner. Jag kommer ihåg. Det är därför jag är här i dag, nära Jugoslavien, nära Serbien, nära Slobodan Milošević. ”Efter omfattande kritik avslog han en nominering till Heinrich Heine-priset innan politikerna kunde dra tillbaka det över sina politiska åsikter. Hans vinst 2014 av International Ibsen-priset möttes av protester i Oslo.

Lämna ett svar