Däckbyte

Att byta däck är något vi alla måste göra minst två gånger per år. Men när ska ett däckbyte ske och vilka regler är det som gäller? Ska de bästa däcken sitta bak eller fram? Hur ska man förvara sina däck? Alla dessa frågor kommer du få svar på här!

Vinterdäck

I Sverige måste ditt fordon ha vinterdäck på mellan den 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag betyder helt enkelt när det finns is, snö eller frost på gatan. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte där du är. 

Övrig tid ska sommardäcken vara på. 

Dubbdäck

Mellan den 1 oktober till 15 april är det tillåtet att ha dubbdäck om det är vinterväglag. Råder det inte vinterväglag är det inte tillåtet att ha dubbdäck på. I år har dock datumet för dubbdäck skjutits fram 2 veckor på grund av coronavirusets spridning. Nu är det alltså tillåtet att ha dubbdäck fram till den 30 april.

Mönsterdjup

På vinterdäck ska mönsterdjupen vara minst 3 mm eller 5 mm. 3 mm gäller för personbilar, lätt lastbil och husbil. 5 mm gäller för tunga fordon som bussar och lastbilar samt personbilar över 3.5 ton.

Mönsterdjupet på sommardäck måste minst vara 1.6 mm. Men det rekommenderas att ha djupare mönster. För att däcken ska fungera bra på en våt vägbana krävs minst 3 mm mönsterdjup.

Om otillåtna mönsterdjup upptäcks på en poliskontroll kan du få böta 1 200 kr.

Bästa däcken bak eller fram?

Detta är en fråga som diskuterats ofta. Svaret på frågan är att de bästa däcken ska sitta bak för att minska sladdrisken. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar. De bästa däcken betyder helt enkelt de däcken med bäst mönsterdjup.

Förvaring

När du ska förvara dina däck rekommenderas det att förvara dom i ett svalt, mörkt och torrt utrymme. Det förlänger däckens livslängd.

När du sen tar ut däcken från förvaringen rekommenderar vi att kolla däcktrycket för att vara på den säkra sidan. Dåligt lufttryck kan innebära högra bränsleförbrukning och sämre köregenskaper. För att se vilket lufttryck din bils däck ska ha kan du kolla i bilens instruktionsboken.

Lämna ett svar