Munskydd på svenska marknaden

År 2020 har minst sagt varit ett år utöver det vanliga. Trots att coronaviruset har slopat många människors planer har även många möjligheter skapats. Däribland har vi en ny aktör på marknaden som säljer slut nästan överallt – nämligen munskyddet.

Du som använder munskydd idag gör stor skillnad för samhället då mask faktiskt reducerar risken att dels smitta andra men också bli smittad. Munskyddet har blivit en form av symbol för 2020 och har till och med används som modeartikel. Hursomhelst finns det olika typer av munskydd. Munskyddet används huvudsakligen inom vården (så var det iallafall förut), därför är de kategoriserade efter dess bakteriefiltereffektivitet (BFE). Klasserna kallas för I, II och IIR där klass I har en BFE på 95%, klass II 98% och klass IIR 98%.

Munskydden kan både se olika ut och vara gjorda av olika material. Det finns enkla operationsmunskydd, men sedan finns även andningsmasker som är syftade att användas inom industrin för att skydda sig mot dammpartiklar. Dessa används idag av många inom vården eftersom att de är så pass effektiva. N95 munskydd är en sådan mask och är mycket populär just för att den är så bra på filtrera bort yttre vätskor och gaser. Köp n95 munskydd och säkra din hälsa ytterliggare från Covid-19. Tygmasker finns också, dock finns idag begränsad dokumentation om skyddseffekten av tygmasker. De lyder inte under någon särskild lagstiftning eller standarder och det är idag svårt att utvärdera deras effektivitet och säkerhet.

Slutligen har vi även sett visirskydd användas runt om i världen och är också en populär aktör på sveriges munskyddsmarknad. Denna fungerar och ser väldigt mycket ut som visiret på en hockeyhjälm.

Munskydd är inte obligatoriskt i Sverige men följ folkhälsomyndigheternas pressträffar och håll dig uppdaterad om Corona för att veta hur du kan agera för att minska smittspridningen.